уреден

уреден
прил. - устроен, организиран, направен, съставен, създаден, образуван
прил. - правилен, точен, изравнен, уравновесен
прил. - спретнат, стегнат, прибран, грижлив, акуратен, подреден
прил. - чист, кокетен, издокаран, пременен

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • аеродром — (грч aer, dromos патека) уреден терен со објекти, инсталации и уреди, наменет за сместување, одржување, летнување и спуштање на воздухоплови …   Macedonian dictionary

  • ажурен — (фр а jour) 1. точен и брз во работата, 2. уреден, исправен, прегледен …   Macedonian dictionary

  • акосмија — (грч а , kosmos уреден) 1. неуредност, нечистота, 2. мед бледило, болен изглед на лицето …   Macedonian dictionary

  • акуратен — (лат accuratus) внимателен, точен, уреден, совесен …   Macedonian dictionary

  • будоар — (фр. boudoir) мал, елегантно уреден женски салон соба во која дамите ги примаат поблиските познајници …   Macedonian dictionary

  • витрина — (фр. vitrine) стаклен орман или прозорец уреден за излагање на разни предмети …   Macedonian dictionary

  • диета — (лат. diaeta начин на живеење) 1. уреден начин на живеење (во однос на храната, пијалаците, спиењето и одморањето) 2. негување на здравјето, особено во поглед на исхраната што ќе ја препише лекар за таа цел 3. исхрана на болен човек. (лат. dies… …   Macedonian dictionary

  • дисциплиниран — (лат. disciplina) 1. што се придржува кон дисциплинските правила, што ја прифаќа дисциплината како нужност 2. уреден, точен …   Macedonian dictionary

  • комфор — (анг. comfort) 1. удобност, пријатност (како последица на вкусно и практично уреден стан, живот и сл.) се што треба да има еден стан за да биде сосем удобен 2. материјална благосостојба …   Macedonian dictionary

  • коректен — (лат. correctus) 1. без грешка, без замерка, беспрекорен, исправен, точен, правилен, што го усогласува своето дејствување со воспоставените правила на пристојноста 2. пристоен, уреден …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”